Trimite un mesaj

Completează câmpurile corespunzatoare

Vieți evreiești

Vieți evreiești în secolul XX

În baza de date Centropa a Ungariei găsiți mii de fotografii de familii evreiești din Europa Centrală și de Est conectate cu o mulțime de informații privind istoria familiei lor. Click aici pentru a face cunoștință cu lumea vieților evreiești al secolului 20 din Ungaria și țările vecine atât de bogată, dar de multe ori atât de sfâșietoare.

citește tot »

Galerie foto

Comunitatea evreiască Tîrgu-Mureș

 

Colț muzeal evreiesc la Tîrgu-Mureș

Mai vechii locuitori ai Tîrgu- Mureșului își mai amintesc de Casa de Cultură a Evreilor pe str. Tipografiei, construită în 1928, mărturie a unei bogate activități spirituale a comunității evreilor din perioada interbelică. Printr-un fericit concurs de împrejurări, "Caritatea" a vândut clădirea (într-o avansată stare de degradare) Consiliului Județean Mureș, care, sub inspirata conducere a d-nei președinte Lokodi Emőke, a decis ca ea să găzduiască Teatrului de Păpuși Ariel, condus de d-l Gabriel Cadariu. Dealtfel, să notăm că Teatrul de păpuși, ca inițiativă culturală tîrgumureșană, se datorează lui Herskovits Antal Pál, Ligeti Herta și Révész Endre, toți trei evrei.

Restauratorii clădirii au reușit să păstreze detaliile constructive ale vechiului edificiu, oferind astfel orașului un dar deosebit ce face cinste inițiatorilor acestei acțiuni. Din respect pentru comunitatea evreilor din Tg-Mureș, deja în momentul dobândirii clădirii (2010), d-na președinte Lokodi a promis d-lui Ausch Alexandru un spațiu pentru găzduirea unui colț muzeal de istorie a evreilor din Tg-Mureș.

Astfel, în 2 noiembrie, ziua inagurării noului sediu al teatrului de Păpuși, s-a dezvelit o placă comemorativă care atestă data construcției și a destinației inițiale a clădirii. În același timp, s-a inagurat și acest colț muzeal, deocamdată doar cu câteva exponate, dar cu intenția fermă a actualei conduceri a comunității de a îmbogăți cu fotografii, obiecte specifice tradițiilor iudaice, spațiul destinat memoriei a ceea ce a fost comunitatea a evreiască pe aceste meleaguri.

P.S. Pe această cale adresăm cititorilor ziarului „Realitatea evreiască” să ne semnaleze dacă dețin documente privitoare la istoria evreimii din Tg-Mureș și împrejurimile sale.

Dr. Dub Vasile (fragment din Ziarul „Realitatea evreiască”)

 
   
 

Importanța istorică a construirii suca

Sucot - ca si marile sarbatori evreiesti in general - contine acea dimensiune istorica, de aducere aminte, de traire a timpului inaintasilor nostri. In acest context, cortul nu este numai un simbol al simplitatii si al modestiei, al expunerii fragilitatii omului in fata puternicei naturi si a vointei divine.

citește tot »

Sfarșitul perioadei solemne a Marilor Sărbători

Sfarsitul perioadei solemne a Marilor Sarbatori este desemnata prin rugaciunea de saharit din ultima zi de Sucot, Sminei Azeret, cand se recita rugaciuni solemne pentru iertarea pacatelor.

citește tot »

Simhat Bet Hasoeva

Simhat Bet Hasoeva din descrierile din Talmud ne putem face o impresie asupra bucuriei si veseliei care insotea libatiunile pentru apa. Ceremoniile incepeau la sfarsitul primei zile de Sucot si erau repetate in fiecare zi, cu exceptia Sabatului.

citește tot »