Statutul com. ortodoxe

Statutul comunității ortodoxe

Statutele comunității bisericești ortodoxe israelite din Tîrgu-Mureș 1922 (l. maghiară)

citește tot »

Chevra Kadischa

Statutele societății Chevra Kadischa

Statutele societății Chevra Kadischa din Tîrgu-Mureș numită Societatea Sfanta ajutorarea bolnavilor și pentru înmormântări (l. maghiară) - 1928

citește tot »

Chevra Kadischa

Statutele societății Chevra Kadischa

Statutele societății Chevra Kadischa din Tîrgu-Mureș numită Societatea sfântă pentru ajutorarea bolnavilor și pentru înmormântări - 1924

citește tot »

 

Scurt istoric

De-a lungul Mureșului în secolul XVII-lea s-au stabilit primele familii evreiești, ca în secolul următor, Tîrgu-Mureș să aibă cea mai mare comunitate evreiască după Alba Iulia. Astăzi sunt aproximativ 200 evrei, cetățeni respectabili ai orașului Tîrgu-Mureș. Înainte au fost mult mai mulți, în mijlocul secolului XX. in jur de 6.000 de cetățeni aparțineau de această obște. In 1944 mai-iunie 7700 de evrei au fost deportați din Tîrgu-Mureș și zona înconjurătoare, 5900 dintre ei nu s-au mai întors acasă. Mulți dintre supraviețuitori au găsit refugiu în Israel, creată după al doilea război mondial, astfel încât în ​​anul 2006, 210 de evrei au fost înregistrați în recensământ.

 

Scurtă istorie a sinagogii ortodoxe din Tîrgu Mureș

Creșterea numerică a comunității evreiești din Tîrgu Mureș ca și sciziunea religioasă intervenită în 1866, a făcut necesară construirea unei sinagogi ortodoxe, pe lângă cea status quo ante existentă deja.
      Sinagoga va fi ridicată pe terenul intravilan și ulterior împărțit în parcele, vândut de către Knöpfler Albert ( de pe strada purtându-i numele de familie). Cei care au inițiat amplul proiect au fost rabinul ortodox Manó Szófer și secretarul comunității Jakab Singer. Cel din urmă nu și-a văzut visul împlinit, aceasta întâmplându–se în perioada noului secretar Ferenc Friedmann.
      În iunie 1925 comunitatea ortodoxă a cerut aprobarea consiliului orășenesc pentru ridicarea lăcașului de cult, pe baza planului realizat de Jenő Várady, plan schimbat ulterior cu unul mai amplu, realizat de către arhitectul Ervin Maetz, care prevedea încă un etaj, birouri și magazii.
      Construcția a început în 1927 și în linii mari a fost finalizată până în toamna anului 1928. Din păcate, lipsa resurselor financiare, chiar dacă deputatul liberal Tancred Constantinescu, din considerente electorale, a promis 1,5 milioane de lei, sumă niciodată primită, a făcut ca până în zilele noastre finisarea să nu fie terminată, lipsindu-i tencuiala exterioară și elementele decorative exterioare prevăzute. Chiar și în 1946, după războiul mondial, Dr. Emil Erdélyi, membru de vază al comunității din evreiești, cere (în zadar) Joint-ului (organizație de ajutorare a evreimii din întreaga lume) ajutor pentru finisarea clădirii. Băncile au fost aduse din veche sinagogă evreiască, și încă din septembrie 1927 s-a început licitația locurilor din sinagogă.
      Sinagoga a fost proiectată pentru primirea a 1000 de enoriași (altă sursă menționează 800 de locuri). La parter exista o sală mare de rugăciuni care se desfășura pe înălțimea celor trei niveluri (15,5 metri), două încăperi pentru rugăciuni, două încăperi pentru studiul ebraic – Talmud Tora, încăperi pentru secretariat, pentru întrunirile comitetului de conducere, anexe.
      Aici au avut loc ceremoniile religioase, nunțile, circumciziile, întrunirile anuale ale învățământului religios, numirea rabinilor locali sau din împrejurimi, programele cultural-religioase.
      Am fost, câți am fost. Suntem din ce în ce mai puțini. Pentru ca măcar material să nu dispărem, căutăm... chiriași.

Bibliografia consultată:

  1. Perri (Friedmann) Jicchák, A marosvásárhelyi zsidóság története[Istoria evreilor din Târgu Mureș], Tel –Aviv,1977
  2. Sebestyén Mihály, Időtár III, Marosvásárhely törtésneti kronológiája [Istoria cronologică a orașului Tîrgu Mureș], Mentor Kiadó, Marosvásárhely,2011
  3. Man, Eugen, Târgu Mureș/Istorie urbană, III, Editura Nico
  4. xxx, Protocoalele comunității ortodoxe din Tîrgu Mureș

Gheorghe Diamantstein

 

Statutul com. ortodoxe


Statutele comunității bisericești ortodoxe israelite din Tîrgu-Mureș 1922 (l. maghiară)

citește tot »

Adunărea Generală din 1868-69

Reguli și hotărâri

Reguli și hotărâri adoptate la Adunărea Generală a izraeliților din Ungaria și Transilvania din anul 1868-69

citește tot »

Articolul IV din anul 1939

Îngrădirea depturilor economice și ale vieții comunale

Articolul IV din anul 1939 Îngrădirea depturilor economice și ale vieții comunale

citește tot »