Cimitire evreiești din Tîrgu-Mureș

Documentația cimitirelor evreiești din Tîrgu-Mureș

 

În site-ul nostru vă oferim o introspectivă - din păcate, nu în viața - ci în moartea comunității noastre de evrei, veche de secole. Membrii comunității noastre s-au născut, au trăit ca toată lumea. Moartea lor, cu toate acestea este diferită. Pe unii i-a acceptat movila, dar cenușa multora dintre ei, a zburat in cer. Literalmente. Drept mărturie stau nenumăratele plăci comemorative ...

citește tot »

Vieți evreiești

Vieți evreiești în secolul XX

 

În baza de date Centropa a Ungariei găsiți mii de fotografii de familii evreiești din Europa Centrală și de Est conectate cu o mulțime de informații privind istoria familiei lor. Click aici pentru a face cunoștință cu lumea vieților evreiești al secolului 20 din Ungaria și țările vecine atât de bogată, dar de multe ori atât de sfâșietoare.

citește tot »

Szatmári Mementó

Deportările din ghetoul din Satu Mare

 

"Lectorii și colaboratorii materialului ce este disponibil în fața voastră, prietenii mei, voi veți fi. Rog ajutorul vostru și în ceea ce privește transmiterea acestei pagini de web la diferite alte familii, prieteni, doresc să ajungă la toate părțile interesate." - sunt cuvintele autorului Elefánt Gyuri

citește tot »

Realitatea evreiască

Revista Realitatea evreiască

 

Singura publicație ebraică din anul 1994 fiind urmașa „Revistei Cultului Mozaic” fondată de fostul Șef Rabin Moses Rosen .

citește tot »

 

Site-uri web afiliate!

Accesând acest link găsiți toate paginie web afiliate site-ului nostru!

citește tot »

 

Cimitire evreiești din Județele Mureș și Harghita!

Aici găsiți paginile web ale cimitirelor evreiști din Județele Mureș și Harghita!

citește tot »

 

Stimate vizitator al site-ului,

Au apărut noi informații pe site-ul www.temeto.tk

citește tot »

 

Onorat vizitator al site-ului nostru,

Pe pagina web, www.temeto.tk,la rubrica cimitire din județul Mureș și Harghita, au fost postate noi date privind cimitirele evreiești din:

 • Reghin
 • Gurghiu și
 • mormintele din Petelea

citește tot »

 

Onorat vizitator al site-ului nostru,

Mulțumită lui Gheorghe Diamantstein a fost extinsă pagina protocoalelor comunității evreiești cu protocoalele Chevrei kadișa (vezi sfârșitul listei).

citește tot »

 

Onorat vizitator al site-ului nostru,

Pe site-ul www.temeto.tk au apărut noi date privind numele celor duși în tabere de muncă forțată sau ale celor deportați. Astfel s – a postat:

 • lista bărbaților tîrgu mureșeni duși în Bácsca – Serbia (1942)
 • lista bărbaților din Transilvania, Voivodina, Slovacia duși în Bácsca – Serbia (1942)
  (pe baza datelor furnizate de frații Szántó)
 • lista nominală a bărbaților din plutonul I din Kovel – Ucraina (februarie – septembrie 1944)
  (pe baza jurnalului lui Dr. Diamantstein Emeric)
 • lista tîrgu mureșenilor deportați în lagărul de la Dachau
  (pe baza rezultatelor cercetării pe internet ale lui Grünfeld Andrei)

citește tot »

 

Onorat vizitator al sie-ului nostru,

La adresa http://buksi.byethost18.com/romunk2.html se regase?te lista completa a barba?ilor du?i la munca for?ata în Bácska (Serbia) în septembrie 1942, din Tîrgu Mure? ?i împrejurimi.

citește tot »

 

În atenția celor interesați

Site-ul www.temeto.tk s-a completat cu o nouă pagină. Vă recomandăm următoarele:Vizitați-ne pentru o prezentare detaliată a acestor pagini.
 

citește tot »

 

Stimați prieteni,

Ne adresăm acelora dintre dumneavoastră, care, stabiliți, fie în Israel, fie altundeva în lumea largă, aveți rude sau prieteni înmormântați în Tîrgu Mureș, sau pur și simplu vă leagă ceva de comunitatea evreiască, fostă, sau (și) prezentă, a orașului nostru. Cele două cimitire evreiești ale orașului, cel în funcțiune, de pe str. Verii, și cel din str. Suceava, necesită o continuă muncă de întreținere. Dar în același timp, multe din pietrele funerare ale acestor cimitire necesită reparații. Este de datoria aparținătorilor să îngrijească mormintele rudelor, dar timpul a erodat și aceste fire de legătură. Așadar, lansăm un apel pentru asigurarea finanțării acestor lucrări. Orice sumă este binevenită și vă asigurăm că ea va fi folosită exclusiv în scopul pentru care va fi trimisă.

Cu respect,
Președintele Comunității,
Dr. Dub Vasile
e-mail: comev_tgm@yahoo.com

 

Lista cimitirelor din Județele Mureș și Harghita

 

Documentația cimitirelor evreiești

Intenția noastră principală, susțin autorii site-ului a fost de a oferi o mână de ajutor tuturor celor care cercetează mormintele strămoșilor totodată, a fi in ajutorul activității de cercetare referitoare la cimitirele evreiești și lucrări genealogice. În acest scop, toate monumentele funerare descifrabile, în picioare, căzute sau sparte, începând cu cele mai vechi - au fost fotografiate. Scopul principal de activității noastre a fost realizarea legăturii intre înregistrările (catastifele) cimitirului și fotografiile pietrelor funerare.

Stimați vizitatori al site-ului sau cimitirului! În cazul de față nu trebuie să stați în fața ecranului, sau să călcați în cimitirul nostru virtual cu "capul acoperit" din "respect pentru tradiție". Nici cu umilință. Poate cu curiozitate. Vă oferim o introspectivă - din păcate, nu în viața - ci în moartea comunității noastre de evrei, veche de secole. Membrii comunității noastre s-au născut, au trăit ca toată lumea. Moartea lor, cu toate acestea este diferită. Pe unii i-a acceptat movila, dar cenușa multora dintre ei, a zburat în cer. Literalmente. Drept mărturie stau nenumăratele plăci comemorative …

Acestea sunt cuvintele de introducere ai autorilor site-lui Diamantstein G. și Grünfeld A.

citește tot »
 

Cimitirul Status quo din Tîrgu-Mureș - Galerie foto

 

Importanța istorică a construirii suca

Sucot - ca si marile sarbatori evreiesti in general - contine acea dimensiune istorica, de aducere aminte, de traire a timpului inaintasilor nostri. In acest context, cortul nu este numai un simbol al simplitatii si al modestiei, al expunerii fragilitatii omului in fata puternicei naturi si a vointei divine.

citește tot »

Sfarșitul perioadei solemne a Marilor Sărbători

Sfarsitul perioadei solemne a Marilor Sarbatori este desemnata prin rugaciunea de saharit din ultima zi de Sucot, Sminei Azeret, cand se recita rugaciuni solemne pentru iertarea pacatelor.

citește tot »

Simhat Bet Hasoeva

Simhat Bet Hasoeva din descrierile din Talmud ne putem face o impresie asupra bucuriei si veseliei care insotea libatiunile pentru apa. Ceremoniile incepeau la sfarsitul primei zile de Sucot si erau repetate in fiecare zi, cu exceptia Sabatului.

citește tot »