Holokauszt 2019
2019-10-11


       A Marosvásárhelyi Zsidó Hitközség felkérésére és közreműködésével, a Maros megyei Prefektúra, a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, 2019 október 11-én tartotta meg a romániai Holokauszt  napjának a megemlékezését. Az esemény, mind az utóbbi években, most is a Călărașilor (Kossuth) utcai Holokauszt  emlékműnél lett megtartva.  Jelen voltak Dușa Mircea prefektus, Péter Ferenc ,a  Maros megyei tanács elnöke, a polgármesteri hivatal részéről Maior Claudiu  városi tanácsos, Fărcaș Ioan a marosvásárhelyi görög- keleti  egyház esperese, a városi rendőrség, csendőrség képviselői, diákok, a zsidó hitközség tagjai, közöttük Karpelesz Leopold holokauszt túlélő, a helyi írott sajtó és televíziós társaságok kiküldöttei.

      A hivatalosságok koszorúinak elhelyezése és 6 gyertya meggyújtása – ami a  6 millió zsidó áldozatot jelenti- után, Salamon Sámuel mondott imát az elhúnytak  emlékére. Bui Simion tanár  a Moldovai, Besszarábiai, Transznisztriai, Erdélyi  zsidó üldözésekről tartott rövid, de érdekfeszítő beszédet. Majd Dușa Mircea, Péter Ferenc, Maior Claudiu  szólaltak fel.

      Végezettül, román és magyar nyelven, dr. Dub László, a marosvásárhelyi zsidó hitközség elnöke beszélt a nap jelentőségéről.vissza...